Jodelin talouskysely: Miten nuoret aikuiset säästävät, sijoittavat ja kuluttavat?

Oranssilla taustalla oleva kuva, jossa lukee 'Jodelin talouskysely' valkoisella tekstillä. Kuvan yläosassa näkyvät logot: Improve Media ja Jodel. Kuvassa on myös erilaisia rahaan ja talouteen liittyviä emoji-kuvakkeita, kuten dollaripusseja, siivillä varustettuja seteleitä, sydämiä sekä Jodelin pesukarhu silmät tähtinä.

Jodelissa toteutettiin maanantaina 17.2.2025 talousaiheinen kyselytutkimus, jonka tulokset tarjoavat kattavan katsauksen suomalaisten jodlaajien taloudelliseen ajatteluun ja käyttäytymiseen.

Kyselyyn vastasi 24 tunnin aikana 426 käyttäjää. Vastaajista 68 % oli naisia, mikä kertoo naisvastaajien korostuneesta määrästä verrattuna sovelluksen käyttäjädataan. Ikäjakauma noudatti kuitenkin pääosin sovelluksen yleistä demografiaa, ja suurin osa vastaajista olikin 26–35-vuotiaita.

Jodlaajat seuraavat tarkasti talouttaan ja säästävät aktiivisesti

Talouskyselyn perusteella Jodelin käyttäjät ovat enimmäkseen taloudellisesti tiedostavia ja pyrkivät varautumaan tulevaisuuteen.

Suurin osa seuraa talouttaan ainakin jossain määrin: 75 % vastaajista kertoi seuraavansa tulojaan ja menojaan yleisesti, kun taas 17 % ilmoitti seuraavansa talouttaan hyvin tarkasti ja käyttävänsä budjetointityökaluja.

Säästäminen on myös monelle tärkeää. 58 % vastaajista kertoi säästävänsä joka kuukausi, kun taas 26 % säästää satunnaisesti. Vain 16 % ei säästä lainkaan.

Säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät motivaatiot liittyivät usein “pahan päivän varalle” valmistautumiseen: ”Tulevaisuuden turvaaminen on tärkeintä – haluan varmistaa, että en joudu taloudellisiin vaikeuksiin.” Toiset taas korostivat vapautta: ”Toivon mahdollisuutta jäädä pois työelämästä ennen eläkeikää tai ainakin tehdä huomattavasti vähemmän töitä.”

Sijoittaminen houkuttelee – rahastot suosituin valinta

Sijoittaminen on suosittua Jodelin käyttäjien keskuudessa, ja peräti 88 % vastaajista kertoi joko sijoittavansa tai olevansa siitä kiinnostunut.

Kyselyn perusteella voidaan nähdä, että jodlaajat suosivat pitkäjänteistä ja matalariskistä sijoittamista. 60 % vastaajista kertoi sijoittavansa rahastoihin, kun taas 37 % omistaa osakkeita ja 15 % on sijoittanut kiinteistöihin. Kryptovaluuttoja omistaa vain noin 9 % vastaajista.

Tarjoukset vaikuttavat vahvasti ostokäyttäytymiseen

Jodlaajat arvostavat tarjouksia ja alennuksia ostopäätöksissään. Lähes 50 % vastaajista kertoi pitävänsä tarjouksia melko tärkeinä, ja 35 % kokee ne erittäin tärkeiksi. Vain 16 % ei pidä alennuksia merkityksellisinä ostoksissaan.

Verkko-ostaminen on osa monen arkea: suurin osa vastaajista tekee ostoksia verkossa vähintään kerran kuussa, ja noin 15 % tekee ostoksia viikoittain.

Asunnon ostaminen monille ajankohtaista

Suurin osa vastaajista asuu vuokralla (48 %) tai omistaa asuntonsa (42 %). Lisäksi pieni osa, noin 8 %, asuu vielä vanhempiensa tai perheensä luona. Asunnon ostaminen on monelle ajankohtainen aihe: 21 % harkitsee ensiasunnon ostoa, ja 17 % miettii asunnon vaihtoa seuraavan viiden vuoden aikana.

Autoilu jakaa jodlaajia: lähes yhtä suuri osa vastaajista joko omistaa auton (45 %) tai ei omista (45 %). Leasing-autoja oli noin 4 %:lla. Tämä saattaa heijastaa käyttäjien keskittymistä kaupunkeihin, sillä julkinen liikenne on monille vaihtoehto omalle autolle.

Yhteenveto

Jodelin käyttäjät ovat tiedostavia talousasioissa. He seuraavat tulojaan ja menojaan aktiivisesti, ja säästäminen sekä sijoittaminen ovat monille arkipäiväisiä tapoja varautua tulevaisuuteen. Kulutuskäyttäytymistä ohjaavat harkinta ja tarjousten hyödyntäminen, mikä kertoo vastuullisesta rahankäytöstä.

Kaikkiaan taloudellisissa näkemyksissä näkyy myös vaihtelua ja erilaisia lähtökohtia. Toisille suurin motivaatio säästää on estää jälleen uuteen velkakierteeseen pääsy, kun taas toiset keskittyvät säästämisen sijaan nauttimaan hetkestä. Suurinta osaa kuitenkin yhdistää tarve vakauteen: ”Säästäminen antaa mielenrauhaa – se on sijoitus tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja unelmien toteuttamiseen.”